Köttfärssås!

Det har väll alla olika recept på. Jag brukar göra min med champinjoner, morötter och krydda med basilika och origano. Nästa gång ska jag nog testa att ha i lite fler olika rotfrukter de är så billiga nu och skulle nog fungera väldigt bra som utfyllnad och för att inte tala om smaken en rotselleri ger:D mumma. Brukar även ha grädde i men det hade vi inte idag:S tycker det blir krämigare då:D

Hittade för övrigt dessa bilderna en från helgens fläskfilé rätt och en med min egen kyckling med sötsur sås. Vi åt upp resterna av fläskfilen igår och då passade jag på att lägga halva vitlöksklyftor bland rotfrukterna det vart jättegott. Vitlök blir inte så stark som man tror efter man har kört den i ugn utan får en jättegod smak. Det blir det fler gånger.



Svampen ni ser i såsen på fläskfiléen är svart trumpetsvamp och är jättegod. Hittar ni den i skogen ska ni ta hem och torka den som man gör med trattkantareller. Den har en jättegod svampsmak och passar utmärkt i såser:D

Kladdkaka!

Just det kom på en till sak. Ni vet när man gör kladdkaka så blir den ofta väldigt smal och tar slut väldigt fort. Men man vill ju ha en tjock kaka som på cafèer. Varför inte dubbla smeten och köra den nästan dubbelt så länge i ugnen. gjorde det igår och den räcker mycket längre och blev sådär riktigt kletig i mitten och nästan knäckaktig i kanten. Sedan är det ju nästan alltid godare med kokos istället för ströbröd:D


Träning!

Ja nu är det ju inte bara vanlig tränig man har att göra med nu måste man ju börja träna matte. Har vad man kallar dugga på fredag så nu är det bara att börja räkna. Får hoppas att det blir bra.

Om jag inte har uppdaterat på ett tag så är det inte för att jag inte har gjort nått utan för att jag haft för mycket att göra. Maria Elins syster var här i helgen så vi tre har vart omkring och tittat på luleå Lagat god mat och tittat mycket på film.
'
Lyckades även med att träna lite förra veckan körde intervaller både tisdag och fredag. på tisdagen vart de korta uppför en liten men brant backe på vårt elljusspår och fredagen vart de långa ca 2.2km.
Sedan han vi såklart med att njuta av utsikten från mjölkuddsberget innan Maria åkte hem.

Vi lagade bland annat rotgrönsaker i ugn, Tacos och lassange. inga bilder sry. Igår lagade jag faktiskt min favorit gryta. Kyckling med Söt sur sås. Det är en jättebra gryta och det blir så sjukt mycket tror jag räknade till 9 portioner när jag och elin gjorde det igår.



(http://www.kokaihop.se/recept/kyckling-i-sotsur-sas) Har Glömt att tagit bilder på det och receptet är också därifrån.

3 st Kycklingfiléer
8 st Annanassringar
2 msk Honung
3 msk Maizena
2 msk Soya
4 msk
sweet chilisås
5 dl Vatten + annanassspad
2 msk Tomatpure
1 burk Bambuskott
350 g
wookgrönsaker (findus classic)





Gör så här
  1. Strimla kycklingen och stek den i lite olja. Skär grönsaker och ananas i bitar och stek dem några minuter. Lägg kyckling och grönsaker åt sidan.
  2. Blanda övriga ingredienser i stekpannan och låt dem koka ihop till en slät sås. Rör i grönsaker och kyckling och låt koka några minuter.



Helg

Vilken soppa det blev och då menar jag inte dåligt. Det var en riktig höst soppa iaf om man som jag häver i lite cognac och ett gott hembakat bröd till som mormors bondbröd. Den var riktigt mustig och jag tror nästan att den blir bättre utan cognac lr välidigt lite isf. Men den var lätt att göra och väldigt god iaf.

Räksoppa

Ingredienser:

Räkbuljong
500 g räkor med skal, till fonden används endast skalen
1 gul lök, hackad
1 morot, hackad
1 bit rotselleri, ca 25 g
3 msk matfett
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 dl vitt vin
dillstjälkar
1 spansk peppar
2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande flytande buljong

Räksoppa
räkbuljong, enligt receptet ovan
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
2 msk konjak, om så önskas
Salt, Vitpeppar och Cayennepeppar
räkor, de skalade av 500 grams påsen
½ dl vittvin

Gör så här Räkbuljong
1. Fräs lök, morot och selleri i fettet några minuter. Tillsätt tomatpuré och räkskal och rör om. Häll på vattnet och vinet och smula i buljongtärningarna.
2. Koka under lock 25 minuter. Sila buljongen och koka sedan ned den till hälften och koka räksoppan eller frys in till senare.

Räksoppa
1. Koka upp den silade buljongen.
2. Blanda vetemjölet med hälften av grädden till en redning och red av buljongen.
3. Låt soppan koka ca 5 minuter. Tillsätt eventuellt konjak, resterande grädden, salt och peppar. Lägg räkstjärtarna i tallrikarna slå den heta soppan över garnera med en dillvippa.

Som Grädde på moset bakade vi även småkakor på lördakvällen. Vi tog receptet från bageriets bästa chokladbegär men vi körde med bara mörk blockchoklad. men det vart jättegott ändå.

5.5 dl Havregryn
4 dl Vetemjöl
150 g Smör/Margarin
3/4 dl Farinsocker
1/2 dl Socker
1 dl Ljus Sirap
2 dl Mörk Choklad
2 tsk Bakpulver
1/4 tsk Salt
3/4 tsk rivet apelsinskal
1/2 dl vatten

Blanda Smöret och alla torra ingredienser till kaksmulor. tillsätt sirap, choklad, skalet och vattnet. rulla degen i en lagom tjock rulle(ca 5 cm i diameter) låt den vila i kyl 30 min. Ta ut skär i 1 cm tjocka skivor. lägg kakorna på en plåt och grädda dem på 175 grader 10-15 min.


Bilderna ni ser är från södagens träningspass den till vänster är som det såg ut och den till höger är 2 mil senare och 2 timmar senare. Det vart ett rikttigt bra pass där elin cyklandes följde mig till ormberget vilket är berget där vår slalombacke ligger. När vi tagit oss ända upp tog vi Milspåret. När vi klarat milen kände jag mig ganska pigg så jag bestämde mig eftersom det skulle vara ett långpass så skulle jag ta en mil till. Det gick ganska bra men jag vart lite trött på slutet så jag sket i de sista jobbiga backarna. men hela löppasset dit 2 varv och hem vart 2.55 mil vilket jag är välidgt nöjd med. Lite trött i benen nu.

Efter träningspasset valde jag att göra stekt kyckling med ungsstekta rotgrönsaker. Vi hade morot, potatis, rotselleri och lite rödlök och bearnaisesås till det. Väldigt Gott! Speciellt rotselleri som för övrigt är väldigt billigt:D


Räkor!

Bilden är tagen från en annan blogg

Igår kom jag och elin fram till att vi skulle äta räkor. Vi satt och hade det mysigt i soffan med räkor och vin och kex. Tyvär hade vi inga speciella ostar sallad men det fick gå iaf. Jag har alltid tyckt att räkor är speciellt och nu så tänkte jag att jag skulle försöka använda skalen till att göra en buljong idag ocgh sedan göra räksoppa. Elin är väldigt skeptisk till förslaget men jag tror iaf att det kommer bli sjukt gott. jag uppdaterar om det lite senare.

Igår va vi ute och sprang och vi tog oss bort till mjölkuddsberget ett litet berg som ligger mitt emelan stan och oss här ute på porsön. Där ha de en bana som är 2.2km och en som är snäppet kortare men som till stor del bara är småstig och en jättefin grillplats högst upp på toppen vid vattentornet. Jag valde den längre vanliga elljusbanan och sprang 2 snabba varv där jag snittade 8.30/varv. Tänkte springa ett till men både jag och elin var lite trötta så vi sprang hem istället. Gjorde mina 200 tåhävningar där 100 skulle vara på ett ben och eftersom jag inte är van att köra på ett ben har jag träningsverk idag. fast inte där jag trodde jag skulle ha utan det sitter i knävecket.

Men men idag blir det till att åka och handla det är mitt och Elins helgnöje. Måste nog även räkna lite.


Utkast: Karins blåbärskaka ...

Karins blåbärskaka i långpanna

1 L Mjöl

6 dl Socker

5 tsk bikarbonat

5 tsk vaniljsocker

5 ägg

350-400 g smält smör.

 

Fyllning blåbär

 

Rör ihop alla ingredienser utom bären.

Lägg nästan alla smet i en smord och brödad långpanna.

häv på bär till du tycker det räcker(ca 5 dl).

Klicka ut den sista av smeten och om du vill häv på lite pärlsocker.

Grädda i ca 30 min på 175 grader.

 

Detta blir en sockerkaksliknande kaka väldigt god och väldigt enkel om man har lite blåbär till övers.

 

Träning: Igår vart det intervaller fast jag startade lite lungt med dem. tog 15 st en minuters intervaller runt ett elljusspår så det vart nog lite varierad längd och även lite varierad terräng. Men jag ska leta lite efter en bra springbana så ska jag böra köra lite kortare intervaller. sedan har jag även hittat den prefekta intervall backen. Luleås egen slalombacke som ligger 3.6 km från min dörr.


Luleå!

Jag vet jag vet jag är dålig på att uppdatera! Har säkert massa bra saker att skriva men när det väl ska göras finns det annat att hitta på. Men jag ska försöka bättre mig.

Jag har tänkt att jag ska ta med mig kameran ut lite mer när jag springer så alla kan njuta av den otroligt fina naturen som är här uppe.

Sedan har jag tänkt att skriva vilka träningspass jag kör ifall det är nån som vill läsa om det.

Har även tänkt att lägga ut mina favoritrecept och bilder på maten vi lagar här.



Denna bilden tog när jag var ute och sprang igår den är från vår slalombacke här. Det är ett jätte fint träningsområde men flera olika alternativ på elljusspår för att inte nämna utsikten över luleå.  Till denna träningsanläggning är det 3.6 km från vår lägenhet. och igår tog jag 5.4 km när jag äntligen kom upp allt som allt vart det nog ca 1.4 mil vilket jag nog kommer köra som långpass tills jag känner att jag orkar ta två km till uppe på banorna.



Bilderna är på maten vi har ätit här de senaste veckorna det är bland annat malins lax med kräftstjärnatr och en lassange med lite vitt vin. De sista 2 bilderna föreställer kyckling med sötsur sås och en personlig favorit blodpudding och potaisbullar.

Lovar att jag ska skriva recept på de lr länka till recepten men just nu hinner jag inte ska ut och plocka blåbär med Elin.

Hoppas ni har det bra allihopa för det har jag

RSS 2.0