Helg

Vilken soppa det blev och då menar jag inte dåligt. Det var en riktig höst soppa iaf om man som jag häver i lite cognac och ett gott hembakat bröd till som mormors bondbröd. Den var riktigt mustig och jag tror nästan att den blir bättre utan cognac lr välidigt lite isf. Men den var lätt att göra och väldigt god iaf.

Räksoppa

Ingredienser:

Räkbuljong
500 g räkor med skal, till fonden används endast skalen
1 gul lök, hackad
1 morot, hackad
1 bit rotselleri, ca 25 g
3 msk matfett
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 dl vitt vin
dillstjälkar
1 spansk peppar
2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande flytande buljong

Räksoppa
räkbuljong, enligt receptet ovan
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
2 msk konjak, om så önskas
Salt, Vitpeppar och Cayennepeppar
räkor, de skalade av 500 grams påsen
½ dl vittvin

Gör så här Räkbuljong
1. Fräs lök, morot och selleri i fettet några minuter. Tillsätt tomatpuré och räkskal och rör om. Häll på vattnet och vinet och smula i buljongtärningarna.
2. Koka under lock 25 minuter. Sila buljongen och koka sedan ned den till hälften och koka räksoppan eller frys in till senare.

Räksoppa
1. Koka upp den silade buljongen.
2. Blanda vetemjölet med hälften av grädden till en redning och red av buljongen.
3. Låt soppan koka ca 5 minuter. Tillsätt eventuellt konjak, resterande grädden, salt och peppar. Lägg räkstjärtarna i tallrikarna slå den heta soppan över garnera med en dillvippa.

Som Grädde på moset bakade vi även småkakor på lördakvällen. Vi tog receptet från bageriets bästa chokladbegär men vi körde med bara mörk blockchoklad. men det vart jättegott ändå.

5.5 dl Havregryn
4 dl Vetemjöl
150 g Smör/Margarin
3/4 dl Farinsocker
1/2 dl Socker
1 dl Ljus Sirap
2 dl Mörk Choklad
2 tsk Bakpulver
1/4 tsk Salt
3/4 tsk rivet apelsinskal
1/2 dl vatten

Blanda Smöret och alla torra ingredienser till kaksmulor. tillsätt sirap, choklad, skalet och vattnet. rulla degen i en lagom tjock rulle(ca 5 cm i diameter) låt den vila i kyl 30 min. Ta ut skär i 1 cm tjocka skivor. lägg kakorna på en plåt och grädda dem på 175 grader 10-15 min.


Bilderna ni ser är från södagens träningspass den till vänster är som det såg ut och den till höger är 2 mil senare och 2 timmar senare. Det vart ett rikttigt bra pass där elin cyklandes följde mig till ormberget vilket är berget där vår slalombacke ligger. När vi tagit oss ända upp tog vi Milspåret. När vi klarat milen kände jag mig ganska pigg så jag bestämde mig eftersom det skulle vara ett långpass så skulle jag ta en mil till. Det gick ganska bra men jag vart lite trött på slutet så jag sket i de sista jobbiga backarna. men hela löppasset dit 2 varv och hem vart 2.55 mil vilket jag är välidgt nöjd med. Lite trött i benen nu.

Efter träningspasset valde jag att göra stekt kyckling med ungsstekta rotgrönsaker. Vi hade morot, potatis, rotselleri och lite rödlök och bearnaisesås till det. Väldigt Gott! Speciellt rotselleri som för övrigt är väldigt billigt:D


Kommentarer
Postat av: Maria

mmm.. vilka godsaker du/ni lagar. Ser fram emot en riktig festmåltid i helgen:)

2009-09-24 @ 11:26:23
URL: http://agirl.blogg.se.blogg.se/
Postat av: Malin

Blanda ner riven mandelmassa lät jättegott, det ska jag komma ihåg :)



Såg "Yes Man" för någon vecka sen. Rolig film! Älskar Jim Carrey så det var svårt att inte gilla :) Saknar också våra filmkvällar. Och promenader!



Har du bestämt när du kommer hem? Puss vännen! Miss you!

2009-09-28 @ 17:01:29
URL: http://getiton.blogg.se/
Postat av: Rebecca♥

Går det att göra soppan på matlagningsgrädde?

2009-09-29 @ 10:31:24
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Okej, där stod vispgrädde - det var därför jag undrade...

2009-09-29 @ 19:52:26
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0